Bilutleie i Danmark
Sammenlign priser og finn billig leiebil i Danmark fra kjente og lokale leiebilselskaper. Forsikringer og ubegrenset kjørelengde er inkludert. Spar inntil 70% på bilutleie i Danmark gjennom oss.
Danmark guide
Danmark ligger i Nord-Europa, og er en del av Norden. Landet utgjør dessuten – sammen med Norge og Sverige – det geografiske området Skandinavia. Innbyggertallet ligger på godt og vel 5,6 millioner (2010).
Danmark grenser mot Tyskland i sør, og har ellers kystlinje mot Nordsjøen, Skagerak, Kattegat og Østersjøen. I tillegg til halvøya Jylland består landet av en rekke større og mindre øyer, hvorav Sjælland er den største. Der ligger hovedstaden København, som med forsteder har rundt 1,2 mill.innb. Andre større byer i Danmark er Århus, Ålborg og Esbjerg (alle på Jylland) og Odense på øya Fyn.
De største og mest kjente øyene er ellers Fyn, Lolland, Falster og Bornholm. Sistnevnte ligger i Østersjøen – mellom Skåne i Sverige og Tyskland/Polen. Naturen i Danmark består overveiende av et relativt flatt bakkelandskap – med klitter langs store deler av kysten. Kongeriket Danmark omfatter dessuten Grønland og Færøyene, begge med et visst indre selvstyre.
Blant de viktigste turistattraksjonene i Danmark er flere store fornøyelsesparker, frilandsmuseer og slott. Flere av slottene er tilrettelagt for overnatting. Ellers er strendene, særlig langs vestkysten av Jylland, svært populære.
Danmarks hovedflyplass er Københavns Lufthavn – Kastrup, som ligger på Amager rett utenfor hovedstaden. Den er også Nordens største lufthavn.
Kjøring i Danmark
I Danmark er det gjennomgående enkelt å kjøre bil. Veiene er gode, trafikken mindre intens enn i de fleste andre europeiske land, og antallet ulykker er relativt lavt. Danmark ligger som regel blant de 4-5 landene i Europa med færrest ulykker per kjørte kilometer. Om vi ser bort fra København er også byene i Danmark relativt små, med få innbyggere. Folk i Danmark benytter seg av kollektivtransport i større grad enn andre steder, og de sykler eller går oftere. Derfor er det mindre kødannelser i byene, selv i rushtiden. Det turister med leiebil bør være ekstra oppmerksomme på i skandinaviske land er det høye antallet fotgjengere og syklister.
Trafikkregler i Danmark
- I Danmark kjører du på høyre side av veien.
- Det er påbudt med kjørelys på bilen hele døgnet.
- All bruk av mobiltelefon er forbudt når motoren er i gang, unntatt hands-free.
- Det er påbudt med setebelte for sjåfør og passasjerer.
- Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets høyde og vekt.
- Barn skal ikke sitte i seter med aktivert airbag.
Fartsgrenser i Danmark
Husk at fartsgrensene i boligstrøk kan være satt til 30 kilometer/t. Dersom det annet ikke er spesifisert, gjelder de følgende grensene:
- Byer og tettsteder: 50 kilometer/t
- Landeveier: 80 kilometer/t
- Firefelts veier i urbane strøk: 80 – 90 kilometer/t
- Motorveier: 110 – 130 kilometer/t
Promillegrense i Danmark
Promillegrensen i Danmark er den samme som i majoriteten av Europeiske land, nemlig 0,5‰ (0,5 g/l).
Anbefalte kjøreturer i Danmark med leiebil
Danmark er et lite land i geografisk utstrekning, men består av over 440 øyer. Den største landmassen er halvøya Jylland, som på sin side er forbundet med Tyskland i sør. Det betyr at nesten uansett hvor du reiser får du nærhet til Danmarks vakre kyst, herlige strender, frisk sjøluft, og smakfull sjømat. I Danmark kan du oppleve mye på kort tid dersom du reiser rundt med leiebil. Her er noen forslag til kjøreturer.
Populære øyer i Danmark
- Samsø – En øy i Kattegat (stredet mellom Jylland og Sjælland), kjent for vakkert landskap, fiskemuligheter og stille atmosfære. En populær ferieøy for familier.
- Fyn – Danmarks tredje største øy, som også ligger i Kattegat. Odense er Fyns viktigste og mest folkerike by. På Fyn finner du noen av Danmarks flotteste severdigheter, blant annet Egeskov Slott.
- Lolland, Falster og Møn – Disse tre øyene ligger rett sør for Sjælland og København. De er kjente for å være meget bra steder å feriere, med spesielt mange aktiviteter som henvender seg til barnefamilier. Du finner også noen vakre slott på disse øyene, og flere av Danmarks beste sandstrender.
Den danske riviera
På den nordlige delen av Sjælland ligger det kritthvite strender langs kysten. Innimellom strendene finner du vakre, små landsbyer som er tilrettelagt for den perfekte badeferie. Derfor kalles området for den danske riviera. Hit kjører folk for å bade, sole seg, surfe, padle, fiske, sykle og gå i naturen, slappe av, og for å spise god sjømat. Her er du også nært København, og i området ligger det mange flotte severdigheter.
Djursland
Området som kalles Djursland inkluderer den store odden på Jyllands østre side, og som vender mot Kattegat. På folkemunne kalles odden for Danmarks nese. I Djursland er terrenget noe mer kupert enn resten av Danmark, og flere steder er det ruiner og rester av slott, kirker, festninger og gods, som ligger på små åsrygger. Her også finner du fine strender, badebyer, fiskerlandsbyer, og mange attraksjoner for familier.
Skagen
Skagen ligger på toppen av Jylland, vendt mot Norge og Nordsjøen. Hele denne kysten er dekket med hvite strender, uberørt natur, og hyggelige småsteder. Byen Skagen er den mest kjente feriedestinasjonen, men du finner også andre småbyer som er verdt et besøk i dette området. Du kan også reise enkelt videre til Norge, Sverige, Færøyene og Island herfra, om du er på ferie med leiebil. Fergene går fra Fredrikshavn og Hirtshals, to småbyer som ligger på hver sin side av Skagen.
Billund
Det er mest barnefamilier som reiser til Billund, rett og slett fordi her er de fleste aktivitetene myntet på de yngste. De største attraksjonene er Legoland, Lalandia og Givskud Zoologiske Hage, men du skal ikke kjøre langt før du finner flere spennende steder å besøke. Er du i dette området med leiebil bør du ta en kjøretur innom blant annet Engsholm Slott og Koldinghus Slott.
Selskaper du kan leie bil fra i Danmark
Det er mindre vanlig med lokale selskap som tilbyr bilutleie i de skandinaviske landene, enn for eksempel i Italia. Du finner store aktører som Hertz, Sixt, Europcar, Budget og Avis overalt i Danmark, men sjelden et obskurt firma du ikke har hørt om. I de store byene, og på flyplassene, er det også vanlig at selskap som Dollar, Alamo, National og Thrifty kontorer.
7 vanlige spørsmål om leiebil i Danmark
Må jeg ha kredittkort for å leie bil i Danmark?
For å booke leiebil til besøket ditt i Danmark kan du bruke både debetkort og kredittkort. Du kan som regel også betale med begge typene kort, men leiebilselskapet krever at du oppgir et gyldig kredittkortnummer når du henter bilen. Kredittkortet må stå i leietakerens navn, og brukes til å sikre depositum.
Kan jeg kjøre til for eksempel Tyskland, Norge eller Sverige med bil som er leid i Danmark?
Som regel tillater alle leiebilselskap i Danmark at du kjører bilen innenfor EU og Schengen-området. Likevel bør du forsikre deg om dette på forhånd. Informasjon om kryssing av landegrenser får du oppgitt når du bestiller, og du kan spørre direkte i skranken til leiebilselskapet når du henter bilen.
Kan jeg leie bil i Danmark, og levere den i et annet land?
Selskapene som tilbyr bilutleie har ofte ulike regler for enveisleie. Reglene kan også være ulik i forhold til hvilken kategori bil du leier. I tillegg er det avgjørende hvilket sted du ønsker å levere fra deg bilen. Generelt sett vil enveisleie være mulig dersom bilutleieselskapet er representert der du vil levere bilen. Spør selskapet du skal leie bil fra, før du sluttfører bestillingen.
Hva er aldersgrensen for å få leiebil i Danmark?
De fleste selskap som tilbyr bilutleie i Danmark krever at sjåføren/sjåførene av bilen er minst 19 år gammel. Det finnes unntak, og noen selskap har 21 år som aldersgrense. Leietakeren/sjåføren må som regel ha hatt førerkort i minst 1 år. Vær oppmerksom på at det er vanlig at forsikringen koster noe mer dersom sjåføren/leietakeren er under 25 år gammel.
Er det vanlig med bomstasjoner i Danmark?
Du betaler ikke bompenger i danske byer, og heller ikke på landeveier eller motorveier. Unntakene er når du benytter deg av Storebæltsbroen som går mellom Fyn og Sjælland, eller Øresundbroen som går mellom Danmark og Sverige.
Hvilken type leiebil trenger jeg i Danmark?
Det er sjelden at værforholdene i Danmark blir tøffe, og landet er veldig flatt. Her får du neppe noe behov for annet enn en vanlig personbil, og det er få som leier en SUV. Velg bil i forhold til hvor behagelig du vil ha det på kjøreturen, hvor mange passasjerer som skal være med, og hvor mye bagasjeplass dere trenger.
Hvem kontakter jeg dersom jeg er involvert i en ulykke med leiebil i Danmark?
Nødnummeret i Danmark for ambulanse, brannvesen og politi er 112. Dette skal du kun ringe dersom du har vært involvert i en ulykke der det er personskader, dersom det oppstår brann, eller ved andre alvorlige tilfeller og nødsituasjoner. Du bør deretter ringe leiebilselskapet og/eller forsikringsselskapet du bruker.
Andre nummer:
- Politi – 114
- Medisinsk assistanse – (+45) 1813
Destinasjoner
Aabenraa
Aalborg
Aalborg Lufthavn
Aarhus
Aarhus Lufthavn
Albertslund
Billund
Billund Lufthavn
Birkerød
Bornholm
Esbjerg
Esbjerg Lufthavn
Farum
Fredrikshavn
Herlev
Herning
Hillerød
Hirtshals
Holbæk
Hørsholm
Horsens
Karup
Kolding
København Lufthavn
København
Lyngby
Nakskov
Næstved
Odense
Odense Lufthavn
Randers
Roskilde
Silkeborg
Skanderborg
Skive
Svendborg
Sønderborg
Thisted
Torshavn
Vejle
Vordingborg