Leiebil Kroatia

 1. Hjem
 2. chevron_right
 3. Leiebil Kroatia

Sammenlign priser på bilutleie fra mer enn 1600 selskaper

Garantert lave priser på leiebil

Kvalitetssikrede selskaper

Ubegrenset kjørelengde og forsikring

Ingen skjulte kostnader eller avgifter

Ingen endring eller kanselleringsgebyr

Vi er alltid tilgjengelige

Bilutleie i Kroatia

Sammenlign priser og finn billig leiebil i Kroatia fra kjente og lokale leiebilselskaper. Forsikringer og ubegrenset kjørelengde er inkludert. Spar inntil 70% på bilutleie i Kroatia gjennom oss.

Kroatia guide

Bilutleie Kroatia
Leiebil Kroatia

Kroatia (kroatisk: Hrvatska) er en selvstendig republikk, som tidligere var en del av føderasjonen Jugoslavia. Landet ligger i Sørøst-Europa og har – i tillegg til en kystlinje mot Adriaterhavet – felles grense med Slovenia, Ungarn, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro. Kroatia dekker et areal på vel 56 000 km2 og har et totalt innbyggertall på ca. 4,5 millioner (2010). Hovedstaden og landets økonomiske sentrum er Zagreb, som har omlag 780 000 innbyggere.

Andre viktige byer i Kroatia er Dubrovnik, Split og Rijeka – som alle ligger ved Adriaterhavs-kysten.

Landskapet består stort sett av lavsletter og fjell (først og fremst i vest og sør). Den viktigste næringsveien er turismen, som i løpet av de siste 10 årene har hatt et kolossalt oppsving. Det er først og fremst byene langs kysten – med sine fantastiske strender – som er turistmålene. Mange besøker imidlertid også Zagreb på grunn av byens mange kunst- og kulturskatter.

Kroatias hovedflyplass, Pleso International Airport, ligger utenfor hovedstaden Zagreb – men det er også større flyplasser i bl.a. Split og Dubrovnik. Mye av chartertrafikken går til disse flyplassene.

Kjøring i Kroatia

Veiene i Kroatia er for det meste i meget god stand, og spesielt strekningene med firefelts motorvei. Du bør likevel kjøre litt ekstra defensivt her dersom du er tilreisende. De lokale bilistene er kjent for å holde god fart, i tillegg til at fartsgrensene er ganske høye i dette landet. Landeveiene er også som regel velholdte. Kjør forsiktig også her, og spesielt på veiene som går langs den vakre kysten. Der er flere strekninger noe uoversiktlige, med mange svinger og bakketopper. I tillegg er det fort gjort å la seg distrahere av den flotte utsikten du finner overalt.

Fra slutten av oktober til slutten av mars er det påbudt med kjørelysene på hele døgnet i Kroatia.

Trafikkregler i Kroatia

 • I Kroatia kjører du på høyre side av veien.
 • Det er påbudt med kjørelys på bilen fra slutten av oktober til slutten av mars.
 • Det er påbudt med kjørelys på bilen etter mørkets frembrudd, og ved dårlig sikt.
 • All bruk av mobiltelefon er forbudt når motoren er i gang, unntatt hands-free.
 • Det er påbudt med setebelte for sjåfør og passasjerer.
 • Barn under 5 år skal alltid sitte i godkjent barnesete.
 • Barn under 12 år skal sitte i baksete, og bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets høyde og vekt.
Om ikke annet er spesifisert er fartsgrensen på landeveier 80 km/t.

Fartsgrenser i Kroatia

Dersom det annet ikke er spesifisert, gjelder de følgende grensene:

 • Byer og tettsteder: 50 kilometer/t
 • Landeveier: 80 kilometer/t
 • Motorveier i urbane strøk: 110 kilometer/t
 • Motorveier: 130 kilometer/t

Promillegrense i Kroatia

I Kroatia er det ikke tillatt å kjøre bil dersom alkoholnivået i blodet overstiger 0,5‰ (0,5 g/l).

For sjåfører under 25 år er det nulltoleranse for kjøring med promille, det vil si alkoholnivået i blodet må være 0,0‰.

Anbefalte kjøreturer i Kroatia med leiebil

Kroatia er et av de mest spennende landene i Europa å utforske med leiebil. Avstandene er relativt korte, veiene gode, og opplevelsene står i kø. Byene i Kroatia er utvilsomt blant de vakreste på kontinentet, mange med historiske røtter flere tusen år tilbake i tid. Langs hele kysten finner du flotte strender og badeplasser, og du kan ta turer ut til øyene som ligger i Adriaterhavet. Her er noen forslag til utflukter når du er i Kroatia og har bil til rådighet.

Gamlebyen i Dubrovnik er beskyttet av en imponerende festningsmur som er helt intakt.

Dubrovnik

Den irske dramatikeren George Bernard Shaw mente at ”de som leter etter paradiset, trenger bare reise til Dubrovnik”. Byen er den mest kjente i Kroatia, og også den mest populære turistdestinasjonen. Hele Dubrovniks gamleby ligger vendt mot havet, med kanaler og vollgraver som skiller den fra resten av byen. Gamlebyen er også beskyttet av en imponerende festningsmur som er helt intakt, og som du bør ta en spasertur rundt. I Dubrovnik kan du oppleve noe av det vakreste Europa har å by på, samtidig som du nyter et variert og spennende utvalg av restauranter, kaféer, barer og shoppingmuligheter.

 

Om du tar turen til Montenegro bør du dra innom den koselige gamlebyen i Budva.

Montenegro

Det lille nabolandet Montenegro ligger rett sør for Dubrovnik. Er du i dette området bør du vurdere en kjøretur over grensen. Montenegro er ikke så ulikt Kroatia, med flotte fjell, vakre småbyer, og beliggende ved Adriaterhavet. Her også er det fint å utforske med leiebil, og du trenger ikke så lang tid for å få med deg de viktigste severdighetene i det lille landet. Blant byene som absolutt bør besøkes er Kotor og Budva. Gamlebyen i både Kotor og Budva er ikke så ulikt det du opplever i Dubrovnik, men de har sin egen unike sjarm. Husk å sjekke med bilutleieselskapet på forhånd hva reglene er for å ta med kjøretøyet over grensen. Som regel går dette helt fint, men enkelte selskap krever en forsikringsavgift for besøk til andre land.

På halvøya Istria finner du landsbyen Hum, som regnes som verdens minste by.

Halvøya Istria

Istria er den store halvøya som ligger øverst i Adriaterhavet, og på Kroatias grense til Italia. Dette er et populært feriested, spesielt blant barnefamilier og folk som liker fred og ro i vakre omgivelser. Halvøya er kanskje mest kjent for sine vakre landsbyer. Den ene av de, Hum, regnes som verdens minste by, og har kun 23 registrerte innbyggere. Et av høydepunktene på Istria er byen Pula, som ligger helt på halvøyas sydligste spiss. Der kan du blant annet se ruinene av en romersk arena (Colosseum), et romersk tempel, og romerske triumfbuer.

Plitvice-sjøene

Denne nasjonalparken består nesten helt og holdent av 16 innsjøer som er forbundet med hverandre via elver, naturlige dammer og fossefall. Naturfenomenet er dannet av mange små elver som kommer fra fjellene rundt. Sjøene ligger godt opp i høyden i fjellet, og det lengste fossefallet er på cirka 70 meter. Hele området er tilrettelagt for besøkende, med gangbroer som tar deg fra den ene vakre badekulpen til den andre. I skogene rundt sjøene bor det blant annet ulver, villsvin, bjørn og hjort, og er du heldig får du sett noen av de når de kommer til elven eller sjøene for å drikke.

Naturfenomenet er dannet av mange små elver som kommer fra fjellene rundt. Hele området er godt tilrettelagt for besøkende med gangbroer.

Den vakre havnen i byen Split, Kroatias nest største by.

Split

Split er den nest største byen i Kroatia, og er et av stedene som absolutt bør besøkes når man er i landet. Den ligger vakkert til på en halvøy ved Adriaterhavet, med en spesielt vakker havn og gamleby. Split var opprinnelig en gresk koloni, og ble senere overtatt av romerne. Du finner spor fra denne epoken, blant annet et imponerende palass bygget som bolig for keiser Diocletian, som selv kom fra dette området. Det er også arkitektur fra blant annet tiden da Split ble regjert av Venezia og Habsburgere. Om du vil kombinere vakre og historiske bygninger med storbyliv, er Split stedet å kjøre innom.

 

En av de mange idylliske fossefallene i nasjonalparken Krka.

Krka nasjonalpark

Denne nasjonalparken ligger like nord for byen Šibenik, omtrent midt på den kroatiske kysten. Šibenik er usedvanlig vakker, og bør oppleves når du først er i området nært Krka. Navnet på nasjonalparken kommer av at elven Krka renner gjennom dette området. Krka anses som en av landets beste og mest populære severdigheter, og er spesielt fin å besøke om sommeren. De mange fossefallene og lagunene i elven skaper flotte badeplasser, og spektakulære fotomuligheter. Rundt elva er det frodig, og det er spesielt mye lavendel som vokser her.

Hvar og Brač

Det er over 1000 øyer i Adriaterhavet som tilhører Kroatia, og mange av de er blitt populære feriedestinasjoner. De to kanskje mest kjente, og også blant de største, er Hvar og Brač. De ligger parallelt med hverandre like utenfor Split, og begge nås med bilferge derfra. Å ha med leiebil til Hvar og Brač er en kjempefordel. Da kommer du deg enkelt fra den ene vakre fiskerlandsbyen til den neste, til severdighetene, til de flotte skogene, til gårdene der de dyrker oliven, lavendel og vindruer, og ikke minst til de mange deilige strendene som du finner på begge øyene.

Å ha med leiebil til Hvar og Brač er en stor fordel, da kommer du deg enkelt fra den ene vakre fiskerlandsbyen til den neste.

Selskaper du kan leie bil fra i Kroatia

I Kroatia er det nærmere 25 selskap som tilbyr bilutleie, fra nesten 50 forskjellige utleiesteder. Blant disse finner du alle de største internasjonale selskapene, blant annet Sixt, Alamo, Europcar, Hertz, Avis og Budget. Det er også en god del mindre og/eller nasjonale leiebilselskap i landet, som Oryx, Carwiz og Right Cars.

7 vanlige spørsmål om leiebil i Kroatia

Hvor gammel må jeg være for å få leiebil i Kroatia?

I Kroatia er det vanlig at bilutleieselskapene krever at leietakeren og sjåføren er minst 21 år, og har hatt førerkort i minimum 3 år. Noen selskap kan ha lavere krav for de rimeligste kategoriene biler. Leietakere under 25 år må normalt betale et ekstra gebyr for å dekke tilleggsforsikringen for unge sjåfører.

Er det dyrt å leie bil i Kroatia?

Kroatia er et av de rimeligste landene i Europa å leie bil i. Det generelle prisnivået er blant de laveste når det gjelder populære ferieland. Konkurransen på bilutleiemarkedet er også stor, og det er mange selskap som er etablerte her. Prisene vil imidlertid variere i forhold til når på året du skal leie bilen, og hvor du skal hente den.

Kan jeg kjøre leiebil fra Kroatia til naboland som Slovenia, Montenegro og Bosnia-Hercegovina?

Det går som regel greit å ta med leiebilen inn til Kroatias naboland, men husk å undersøke med leiebilselskapet på forhånd. Hos noen kommer det an på hvilket land du skal til, og det kan være begrensninger i forhold til kategorien bil det er snakk om. Det er også enkelte selskap som tillater kryssing av landegrenser bare dersom bilen er leid på utvalgte steder. Du må uansett regne med at de fleste selskap vil kreve tilleggsforsikring, spesielt til Bosnia-Hercegovina og Montenegro siden disse landene ikke er EU-medlemmer.

Kan jeg ta med leiebilen til en av de kroatiske øyene?

Du bør spørre leiebilselskapet før du tar med bilen om bord på en av fergene til de kroatiske øyene i Adriaterhavet. Som regel går det fint, med mindre du har leid en dyr bil i luksusklassen. Noen selskap vil kreve en tilleggsforsikring for bilferger, i og med at risikoen for skade er noe høyere. Merk deg at du ikke trenger å ta ferge for å komme deg til Krk, den største av øyene (det er broforbindelse til fastlandet).

Trenger jeg noen spesiell type bil noen steder i Kroatia?

I Kroatia er det så godt som ingen steder som tilsier at du vil trenge noe annet enn en vanlig personbil. Husk at det kan bli varmt der om sommeren, og en komfortabel bil med aircondition er en god løsning.

Er det vanlig med bomstasjoner i Kroatia?

Kroatia er et relativt lite land, og derav ikke noe høyt behov for motorveier. De viktigste veiforbindelse har imidlertid nye og gode veier med 2 kjørefelt i hver retning, for eksempel mellom Zagreb og Zadar/Rijeka, og fra Split og nesten helt frem til Dubrovnik. Sammen med broen som går til øya Krk er dette de eneste strekningene som er avgiftsbelagte. Du betaler i bomstasjonene med kontanter eller debetkort/kredittkort. Både Euro og Kuna aksepteres.

Hvem kontakter jeg dersom jeg er involvert i en ulykke med leiebil i Kroatia?

Nødnummeret i Kroatia for ambulanse, brannvesen og politi er 112. Dette skal du kun ringe dersom du har vært involvert i en ulykke der det er personskader, dersom det oppstår brann, eller ved andre alvorlige tilfeller og nødsituasjoner. Du bør også kontakte leiebilselskapet og/eller forsikringsselskapet du bruker.

Andre nummer:

Andre nummer:

 • Politi – 192
 • Brannvesen – 193
 • Medisinsk assistanse – 194
 • Veihjelp – 1987

Destinasjoner